lördag 26 januari 2013

VAD ÄR CROSSFIT?

Ja vad är crossfit för något...egentligen? Denna träningsform som är världens just nu snabbast växande "sport", fastän många icke-troende knappast vill kalla den för det.
Svaret, kort och gott som oftast lämnas är att crossfit är ett "styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierande och funktionella rörelser utförda under hög intensitet".
Crossfit utgår mestadels från träning med din egen kropp som vikt, eller motstånd, med rörelser som går över fler än en led, och som har till syfte att göra dig så allsidigt tränad som möjligt. Crossfit innebär också många tunga lyft och ryck för att bygga upp din styrka.
Vad jag dock märkt rätt fort, är att crossfiten innebär så långt mycket mer än bara träning, eller en specifik träningsteknik. För mig och många andra har crossfit blivit en livsstil. Ett aktivt val varje dag. På så sätt är den som många skeptiker säger nästan "sekt-lik".
Ta gärna en snabb titt på den här videon...det blir kanske lite lättare då att följa med i mitt fortsatta resonemang.
Det första Crossfit Games genomfördes år 2007. Tävlade gjorde ca 70 atleter på en ranch i norra californien. År 2008 växte "spelen" till ca 300 deltagare. Vann detta året gjorde en av världens nu främsta crossfitare, Jason Khalipa. Det gjordes en dokumentärfilm om spelen 2008 med titeln "Every second counts"
Den globala explosionen skedde år 2009 då atleter från hela världen kunde kvala in till spelen, som vanns av finländaren Mikko Salo på herrsidan, och amerikanskan Tanya Wagner på damsidan.
Crossfitens idag störst lysande stjärna "Rich Froning Jr" vann spelen 2011 och 2012. Jag kommer med stor sannolikhet skriva mer om honom längre fram. Han är en stor inspirationskälla både sportsligt, och för livet i övrigt då jag tycker att han har många sunda tankar och värderingar.
Crossfitens olika övningar är inte alls lika nya som crossfiten som träningsform eller uttryck. Det är framförallt basövningar som sätts samman i olika typer av workouts, eller "WOD" (workout of the day) som det kallas på crossfit-språk. Och dessa har ju givetvis utförts väldigt länge. Marklyft, benböj, axelpress, frivändningar, armhävningar och chins är exempel på dessa. Till detta kommer en uppsjö av kreativa övningar där rep, kroppsvikt, lastbilsdäck, fria vikter, och annat används som träningsredskap.
Idag finns många olika crossfitklubbar runtom i sverige, och det lättaste sättet att komma in i denna "familj" är helt enkelt att gå och prata med din närmaste klubb, och prova på ett pass eller två.
I nästa inlägg kommer jag att beskriva den mer personliga sidan av crossfit, och varför jag tror att sporten är här för att stanna och så småningom bli en os-gren.

Work Hard!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar